Согласно активностите на Г1 програмата за локален економски развој на Општина Охрид за 2018- та година, синоќа во големата сала на Општина Охрид се реализираа советувања и обука за процесот на сертификација на производство на органска храна. Обуките ги одржа Горан Колев, овластен контролор на целокупниот опсег на сертрификација на органска храна од Про Церт.
![](pictures/25_10_2018_OBUKA_MICKO_1.jpg)
Пред присутните Колев ги презентираше потенцијалните можности и придобивки од сертификација на органското производство, а ги запозна и со мерките за поддршка на производителите на органска храна што се предвидени во заедничките земјоделски политики на Република Македонија и европските фондови, како и давање на корисни упатства за правилата кои се однесуваат на органското производство, процес на контрола и сертификација на органското производство, согласно законот за органско производство и ЕУ регулативите. Со обуките беа опфатени три засебни области: земјоделско и овоштарско производство, сточарско производство и пчеларско производство.
![](pictures/25_10_2018_OBUKA_MICKO_3.jpg)
Посебен интерес предизвика дискусијата за можностите на поврзување на сертифицираното органско производство на храна во креирањето на нови туристички понуди и содржини во руралниот туризам, а со самото тоа и значењето за идниот локален социо-економски развој на руралните области.
![](pictures/25_10_2018_OBUKA_MICKO_2.jpg)
|