Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
НАГРАДА ЗА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ БАКРАЧЕСКИ НА ПРВИОТ ПОЛСКО- МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС НА ЛЕКАРИ
Untitled Document

Градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески  се обрати на меѓународниот конгрес на лекари, „Прогрес во хирургијата и онкологијата“ кој до четврти септември се одржува во Охрид. Станува збор за прв собир од ваков тип во градов што досега се организирал во Република  Полска од страна на проф. д-р Зоран Стојчев, Македонец кој долги години работи и живее во оваа европска земја.

Во улога на домаќин и почесен гостин,конгресот за отворен го прогласи  градоначалникот Бакрачески  кој пред присутните истакна:

-Почестен сум што денес во Охрид се одржува  овој Меѓународен конгрес на хирурзи и онколози. Ви посакувам топло добредојде во овој прекрасен град. Во исто време сакам да го изразам моето задоволство што го одбравте Охрид за овој настан. Драги колеги и учесници на конгресот, вашите презентации и дискусии кои се однесуваат на  прогресот на хирургијата и онкологијата  се од голема важност  за оваа медицинска гранка како и во менаџирањето на многу тешки проблеми во денешницата. Верувам дека во наредните три дена ќе се разменат искуства и знаења, ќе се промовираат нови техники и методи во онкологијата и хирургијата, а учесниците на собирот ќе се стекнат со  нови позитивни искуства. Ако ја  разгледаме обемната  научна  програма којашто  е опфатен на овој меѓународен конгрес, насловите на научните сесии , бројот на учесници и  презентациите ќе заклучиме дека организаторот направил богат и успешен настан. Во овој момент дозволете ми да го изразам моето посебно задоволство и  да упатам благодарност за  организаторот на овој настан во Охрид, проф.д-р Зоран Стојчев, кој на најдобар можен начин го промовира Охрид и Македонија во Полска, притоа продлабочувајќи  ги пријателските  врски  помеѓу двете земји. На крајот , покрај богатата агенда во  наредните три дена, имате доволно време да уживате во преубавите бои на Охрид, најдлабокото и најстарото езеро во Европа, свежиот воздух од планината Галичица и  духот на Св. Наум   - подвлече Бакрачески кој од организаторите  доби медал и благодарница за учество во  успешната  организација на настанот.

На Полско –македонскиот конгрес учествуваат околу 200 лекари  и 50 професори од Полска, Америка, Јапонија, Кореа, Англија и Германија.

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1384  пати
Објавено на: 02.09.16
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©