Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ОПШТИНА ОХРИД ДОБИ НОВ ЕВРОПСКИ ГРАНТ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРТНЕРСКИ ПРОЕКТ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО
Untitled Document

Општина Охрид доби нов европски грант од првиот повик на Програмата на Европската Унија- Interreg Balkan- Mediterranean  2014-2020 во висина од 169.000 евра за европскиот партнерски проект Inter Regional Cultural  Heritage Management e- System (IRC- HERMES).  

Проектот е одобрен после три фази на евалуација и строга селекција.

Главна цел на Проектот IRC- HERMES е дигитализација на културното наследство  и ќе се реализира во  места на УНЕСКО од повеќе балкански држави и тоа: Охрид Македонија,  Крф Грција, Самос Грција и Ѓирокастра Албанија. Покрај документирањето и дигитализацијата, овој проект ќе опфати и заштита и промоција на културното наследство.

Водечки партнер на одобрениот проект е Универзитетот за технологија од Кипар, а покрај Општина Охрид, Општина Крф, Општина Самос, Општина Ѓирокастра, проектни партнери се и Истражувачкиот и иновативниот Центар од Атина и Организација за животна средина и култура од Грција.

Проектот го аплицираше и ќе го реализира  Секторот за туризам и локален економски развој од Општина Охрид

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1401  пати
Објавено на: 15.03.17
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©