Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ПАРАЛЕЛКА СО ДУАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПРИНЦИПОТ НА ГЕРМАНСКИОТ ОБРАЗОВЕН СИСТЕМ ЌЕ ДОБИЕ ОЕМУЦ „СВ. НАУМ ОХРИДСКИ“
Untitled Document

Денеска во ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“ беа презентирани компаниите „ Костал„, ЛТХ – Лерница“ и „ОДВ- Електрик“ како  потенцијални фирми во кои идните кадри од овој образовен центар ќе можат  професионално да се  реализираат и усовршуваат.  На настанот присуствуваа советниците  при општина Охрид, Сашо Ставрески, Елеонора Куноска и Рената Арнаудова.

Пред  гостите , професорите и учениците беше промовирана и пилот паралелката  „Техничар за индустриска мехатроника“.

  • Целта на овој проект е формирање паралелка со дуално образование. Истата ќе се формира на први септември учебната 2018/19 година и ќе брои 24 ученици. Учениците ќе учат по германски образовен систем односно 40 % од наставата ќе се одвива во компаниите партнери, „Костал“, „ОДВ- Електрик“ и „ЛТХ- Лерница“, а 60 % од наставата ќе биде теоретска и ќе се реализира во нашето училиште- вели директорот на ОЕМУЦ „Св. Наум Охридски“, Сашо Недески.

На презентацијата беа присутни и претставници од делегацијата на Германското стопанство во Македонија кои се  координатори на проектот.  

Прочитано:  1651  пати
Објавено на: 05.06.18
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©