Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ОПШТИНА ОХРИД ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ
Untitled Document

Денес во Општина Охрид се одржаа координативен состанок на менторката Марија Ристеска за воведување на родов пристап во локалните политики и буџет, од телото на Обединетите Нации за родова еднаквост – US Women, со општинскиот координатор Татјана Палоска и  советничките Рената Арнаудова и Еленора Куноска од Комисијата за еднакви можности. На состанокот присуствуваше и Кети Росиќ од Секторот за ТЛЕР.

На состанок беше договорено дека на една од наредните седница на Советот на Општина Охрид, ќе биде формирана Интерсекторска група за родово одговорно креирање на политики и буџет, во рамките на локалната самоуправа.

Денешниот работен состанок е операционализирање на воспоставената соработка од август оваа година, кога беше потпишан Меморандумот за соработка. За успешно реализирање на овие активности веќе е изработена Програма за работа за унапредување на родовата рамноправност на локално ниво за 2018 година.

Прочитано:  1453  пати
Објавено на: 15.12.17
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©