Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА МИРОТ
Untitled Document

На Градскиот плоштад, денска, со пригодна свеченост се одбележа Светскиот ден на мирот. По тој повод членовите на Сојузот на борци од Охрид и Дебрца, симболично маршираше од нивното седиште по Кеј Македонија до Градскиот плоштад. Во име на градоначалникот на Охрид, се обрати заменик градоначалникот, Ангел Јанев кој упати порака за сочувување на мирот и негување на различните вредности.


-          Не само овој, секој ден е божји и треба да се потсетуваме дека неубавите работи зависат од луѓето. Но и  убавите, прекрасните, како: домот, семејството, слободата, мирот, добрососедството, почитувањето на блиските и помалку блиските, на оние кои се од иста но и од различна религија, боја, убедување, размислување.  Почитувајки ги овие вредности, го создаваме и градиме мирот, слободата, личноста, градот, сопствената држава и сопствениот идентитет. Потсетувам многу генерации дека: Се што постои во некоја друга земја може да се оствари и во Македонија, Но, се што има во сопствената земја, го нема во странска земја.  Да се зборува на мајчиниот јазик,  Да се движите слободно, Да се чуствувате слободно, Да заработувате и напредувате, Да створите дом и семејство, во сопствената земја, на сопствениот јазик. Е тоа е мирот и слободата. Изборот е наш, рече заменик градоначалникот Јанев.

Од страна на актерот, Ивица Цонев, беше прочитана годинешната порака за мир од Генералниот секретар на Организацијата на Обединети нации, Бан Ки Мун, која гласи:

-          Секоја година, по повод Меѓународниот ден на мирот, Обединетите нации бараат светските народи да се сетат на нивната хуманост и да се обединат во градењето на слободна иднина. Обединетите нации не повикуваат да учествуваме во еден ден без насилство и со глобален прекин на огнот да оддадеме почит на престанокот на конфликтите во текот на овој ден, стои во пораката од Бан Ки Мун.
 

Свое обраќање пред присутните имаше и претседателот на Сојузот на борци од Охрид и Дебрца.


-          Меѓународниот ден на мирот го изразува најдлабокиот копнеж на народите за заеднички живот, слобода и еднакви слободи и права. Темата за 2016 година е  “Градење на блокови за мир” со цел да се одбележи 32 – годишнината од усвојувањето на Декларацијата за мир меѓу луѓето и народите, од страна на Обединетите нации, истакна Гоце Ѓорѓиевски.

 

Во рамки на манифестацијата се одржа и културно уметничка програма од страна на децата од општинските основни училишта и најмладите од детската градинка.

 

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1383  пати
Објавено на: 21.09.16
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©