Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ СОБРАНИ 184,5 ТОНИ ОДПАДНО МАСЛО
Untitled Document

 

Според податоците од  фирмата „Суниленс“ од правните лица и домаќинставата во текот на изминатиот десетгодишен период, на територијата на Општина Охрид се собрани вкупно 184,5 тони отпадно масло за готвење. Оваа количина е собрана само од „Суниленс“, а се  собрани и дополнителни количини од другите оператори за собирање  ваков вид на отпад.
Секторот за урбанизам и заштита на животната средина  при Општина Охрид од 2009 год. отпочна со реализација на проектот за собирање на отпадни масла генерирани при подготовка на храна. Целта на реализацијата на овој проект беше  употребеното масло за готвење да не се фрла заедно со другиот комунален отпад  и со него да не се загадува животната средина.

Собирањето на отпадното масло  започна во соработка со хотелите , рестораните , сендвичарите и други правни субјекти кои создаваат ваков вид на отпад. Собирањето на отпадното масло на територијата на Општина Охрид започна да го врши овластената фирма „Суниленс“ која од Министерството за животна средина и просторно планирање има дозвола за собирање, складирање и третман на овој вид отпад.

Со спроведувањето на овој проект, во кој голема улога согласно законските надлежности има и овластениот инспектор за животна средина, активно се  придонесува  за заштита на животната средина и природата.

Прочитано:  131  пати
Објавено на: 20.02.19
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©