Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ЗАВРШНИ АКТИВНОСТИ НА ПРОЕКТОТ “WaterNET”
Untitled Document

Денес на Факултетот за туризам и угостителство (ФТУ), се одржа една од последните работни средби за проектот “WaterNET”, кој е зеднички потфат на Охрид и Воден- Република Грција со стручна инволвираност на ФТУ  и Институтот за технолошки науки “Александар“ од Солун. Заменик градоначалникот Ангел Јанев го изрази задоволството што проектот е во завршна фаза, а предностите од истиот ќе бидат повеќенаменски на задоволство на граѓаните од  двете земји.

- Овој проект е во согласност со европските и националните политики на двете земји и верувам дека и во иднина ќе имаме уште многу можности за заедничка соработка. Целите што ги поставивме пред нас, каде водата како ресурс  е најважната алка како и заедничките вредности кои ги споделуваат Охрид и Воден, верувам дека ќе имаат импакт врз поширокиот регион за слична соработка во иднина,  потпирајќи се на принципите за одржлив економски развој и заштита на животната средина – истакна во своето обраќање Јанев.

Претставникот од Воден, Вангелос Кирјаку  го истакна големото значење на проектот за двата града, а водата како ресурс е предизвик и во иднина да продолжи взаемната соработка.

- Многу сме задоволни од досегашната взаемна соработка.Проектите кои заеднички ги остваруваме се со цел преку она што неповрзува, а тоа е водата да направиме врвни успеси. Целта ни е преку разни активности да направиме Охрид да добие што поголем број грчки туристи, да се развие нивото на туризам, да го разубавиме делот покрај езерото и националниот парк Галичица. Сакаме Охрид да стане врвна туристичка дестинација. Чекор по чекор во соработка во Општината, факултетот за туризам, студентите, професорите и локалното население,  сигурен сум дека ќе го постигнеме тоа – истакна Кирјаку.

Според раководителот на Секторот за Туризам и локален економски развој, Ѓоко Апостолов она што е од најголема важност за ова партнерство е успешната соработка на
охридските со грчките институции и креирањето и аплицирањето за нови проекти.

- Веќе на повидок е нов надежен проект насловен како вотеренерџи. главната активност во овoј проект ќе биде изградбата наавантуристичкиот парк во шумата Лабино Охрид и ќе биде главна атракција амбиентално креирана шумата и ќе претставува вистинска атракција за нашите и странски туристиизјави Апостолов.

Проектот WaterNET ќе финишира во декември со целосно завршување на рекреативно - пешачката патека до Горица, изградба на ботаничка градина во рамките на ФТУ и отворањето на инфоцентарот.

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1372  пати
Објавено на: 19.08.16
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©