Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ЧЕСТИТКА ОД ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НИКОЛА БАКРАЧЕСКИ ПО ПОВОД ДЕНОТ НА НАСТАВАТА НА ТУРСКИ ЈАЗИК
Untitled Document

Градоначалникот на Охрид,  Никола Бакрачески , по повод одбележувањето на Денот на наставата на турски јазик - 21 декември, упати честитка до припадниците на турската заедница во Охрид и Р. Македонија.

-  Употребата и образованието на мајчиниот јазик се најзначајните човечки права преку кои се создава, чува и промовира идентитетот на  народите. Со денешното празнување  уште еднаш потсетуваме на долгата традиција на соживот и заедништво во   Република Македонија   претставено преку негување  на различните  култури, традиции и  религии, кои нe поврзуваат и  обединуваат. Турската заедница е почитуван и значаен  дел во Охрид и во целокупното  македонско мултикулктурно општество. Ваквите празници ја потврдуваат нашата долгорочна посветеност за негување и унапредување на меѓусебните односи во државава но  и негуавње на пријателството со Р. Турција.  Сплотени, заедно и во иднина  да продолжиме да ги негуваме културните особености и да работиме на промоција на културниот, образовниот, економскиот и општествен развој на Охрид и  Република Македонија, стои  во честитката на градоначалникот  Никола Бакрачески по повод  одбележувањето на Денот на наставата на турски јазик.

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1288  пати
Објавено на: 20.12.15
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©