Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ФОНДОТ ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ ОДРЖА ОБУКА ВО ОХРИД
Untitled Document

Фондот за иновации и технолошки развој, денеска, во големата сала на Општина Охрид, организира обука со  презентации за анализа на ризиците, пазарниот потенцијал, финансиска проекција и заштита на правата од интелектуална сопственост.

На обуката  учествуваа претставници на микро, мали и средни претпријатија и установи кои вршат научно-истражувачка или високообразовна дејност, а презентер беше  Питер Моѓуроши од Унгарија, оперативен советник за работењето на Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија.
Во расправата по презентациите беше подвлечено дека Фондот  за  иновации и технолошкиот развој, преку ефикасни системи и процедури, посветени и професионални човечки ресурси и стабилни извори на финансирање, и во иднина ќе придонесува за поддршка  на иновациските проекти.

На  првиот успешен конкурс за кофинансирани грантови на „ старт- ап“  и „ спин- оф“ претпријатија и иновации, Фондот за иновации и технолошки развој  финансиски поддржа  16 компании со  вкупен износ од  458.700 евра, а во втората половина од оваа година ќе биде објавен и втор повик за сите инструменти на Фондот со расположлив буџет во износ од милион и 680 илјади евра.

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1331  пати
Објавено на: 10.09.15
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©