Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ЌЕ СЕ САНИРА И ОБНОВИ ДРВОРЕДОТ НА УЛИЦА КУЗМАН КАПИДАН
Untitled Document

На инцијатива на група граѓани, кои живеат на улица “Кузман Капидан“, денес се одржа јавна расправа за проблемите со кои се соочуваат овие граѓани, а се поврзани со дрворедот пред нивните домови. На јавната расправа беа присутни стручни лица од ЈП “Охридски Комуналец“ и претставници на повеќе невладини организации и медиуми. Неподелено беше мислењето дека треба стручно и интегрално решение за целата улица, без да се наруши амбиентот и зелената површина.

Во заклучоците од јавната расправа се заклучи дека: дел од дрворедот е со стари стебла со надмината физиолошка возраст, а како последица на снегот од минатата зима се уште повеќе оштетени и претставуваат опасност по имотот на граѓаните и минувачите; Заради вегетациониот период и почетокот на туристичката сезона, санацијата на дроворедот е најдобро да се изврши во текот на есента, со претходна проценка на стеблата кои се во најлоша состојба и да се преземат мерки за нивно отстранување; Воедно се заклучи, реконструкцијата на дрворедот да се предвиди во годишната програма на општина Охрид, со што ќе се изврши сукцесивна замена на старите и оштетени стебла со ново зеленило, а  ЈП “Охридски Комуналец“ на останатите стебла соодветно ќе ги уреди крошните.

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1329  пати
Објавено на: 09.06.15
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©