Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
ГЕРМАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО ПОСЕТА НА ОПШТИНА ОХРИД
Untitled Document

Денес во општина  Охрид  престојуваше 6 члена делегација, од Сојузна Република Германија, предводена од  Hans-Georg von der Marwitz , член на парламентот на Сојузна Република Германија (Бундестаг). Во состав на делегацијата беа и Friedrich-Wilhelm König,  Georg Prinz zur Lippe, Frank Oschatz, Axel Metzler и Idris Feriku.

Основниот интерес на делегацијата беше да добие увид за развојот на земјоделските структури на земја која се наоѓа во транзициски процес, развојот на селскиот и агротуризмот, проблемите со кои локалната самоуправа се среќава во процесот на руралниот развој и користењето на средствата од европските фондови, како и за политичките рамковни услови во врска со пристапниот процес во ЕУ.  За таа цел со поддршка на Германската амбасада организирани се состаноци со релевантите национални институции и претставници на соодветни здруженија.

На средбата присуствуваа  градоначалникот Јован Стојаноски, претставници на неговиот кабинет и на Секторот за туризам и локален економски развој.  Покрај краткото преставување на Охрид и неговите потенцијали, акцентот беше ставен  на состојбите во руралниот  развој  како дел од целокупниот развој на општината и можностите за меѓусебна соработка во размена на искуства и практики како и стручна и консултативна помош во имплементација на идните развојни активности.

Посетата беше организирана со поддршка на Германската амбасада, во Република Македонија.

Прочитано:  394  пати
Објавено на: 03.10.18
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©