Ohrid - City of UNESCO

Линкови

Почеток :: Останати вести
СЕ ИНТЕНЗИВИРА РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА ЈОУДГ „ЈАСНА РИСТЕСКА“
Untitled Document

Во поодмината фаза се градежните активности за реконструкција на централниот објект од ЈОУДГ„Јасна Ристеска“ во Охрид.

Деновиве паралелно се работи на реконструкција на кровот, се поставува нова фасада со енергетска ефикаснист и се реновираат детските санитарни јазли во објектот.Предвидена е и промена на старата дограма која ќе започне по завршување на кровот.

Цeлта на  активностите  е подобрување на условите за престој на децата, подобрување на условите за работа на вработените лица и постигнување на подобра енергетска ефикасност , односно намалување на трошоците за тековно одржување и истовремено намалување на емисијата на штетни гасови (CO2).

Реконструкцијата на објектот е   проект на општина Охрид кој е  дел од регионалниот проект “Изведба  на енергетски ефикасни објекти во Југозападниот плански регион“ и е одобрен од  Владата на Р. Македонија преку министерството за Локална самоуправа и Бирото за регионален развој за 2016 година.

По спроведената тендерска постапка  за економски оператор е избрана скопската фирма  „Siti Logistik“  заедно со подизведувачот „Тане 2007“ од Охрид.

Според договорот вредноста на проектот  e 3.511.412 денари, а се реализира од страна на Центарот за развој на Југозападниот плански регион.

Реконструкцијата на објектот се одвива според планираната динамика  и треба да биде завршена пред почетокот на новата учебна година.

 Централниот објект  на детската градинка „Јасна Ристеска“  зафаќа површина од околу 1 142 м2. Објектот е приземен, изграден е во 1972 година и до сега не бил предмет на поголеми реконструивни  зафати.

Во моментов  во ЈОУДГ „Јасна Ристеска“ работат 34 лица, а престојуваат 220 деца во седум простории.

 

Извор: www.ohrid.gov.mk

Прочитано:  1371  пати
Објавено на: 18.07.16
 

Copyright Општина Охрид - 2005. Сите права се задржани©